Startsida

Förbättra

ekonomin i din

bostadsrättsförening

Räntor

Banklån

Förbättra ekonomin i din bostadsrättsförening

Jag har lång erfarenhet av arbete med ekonomin i en bostadsrättsföreingen som styrelseledamot, revisorssuppleant och ekonomisk rådgivare. En stor utgift för en bostadsrättsförening är ofta betalning av räntor för stora lån.

Det finns två metoder för att sänka dessa kostnader. Det är att minska på lånen samt att få så låg ränta som möjligt på lånen. Dessa två metoder hänger ihop, så man bör arbete med båda metoderna.

Det viktiga i detta arbete är att den bank som lånar ut pengarna har förtroende för er som kund, d.v.s. att de kan lita på er att ni kan amortera på lånen samt betala räntorna. Därför måste föreningen presentera en sund ekonomi och visa att man kan amortera och betala räntor.

Ett exempel på en sådan redovisning med diagram och årsredovisningar finns hos bostadsrättsföreningen Finnsta Gård på hemsidan www.brffinnsta.se, där jag är aktiv. Denna redovisning läses av representanter för bankerna och bostadsmäklare samt andra som är intresserade av föreningens ekonomi.

När det är aktuellt att sätta om något banklån utformas en låneansökan som skickas ut till ett flertal banker och man får på så sätt ett konkurrensförhållande och kan välja den bank som erbjuder de bästa lånevillkoren.

Med en insats på kanske 10 000:- kan det finnas möjlighet att spara räntekostnader på 100 000:- och däröver. Är ni intresserad av att titta på möjligheten att sänka räntekostnaderna för er förening är ni välkomna att kontakta mig.

Staffan Öberg, info @ anasys.se (ta bort mellanslag i mejladressen).